Z chwilą wygodnego zajęcia miejsca w samolocie, wielu podróżnych myślami jest już na słonecznej plaży lub u podnóża wspaniałych zabytków. Oczywiście w przypadku dłuższych lotów może zdarzyć się, że poczujemy się nieco głodni. Co zrobić w takiej sytuacji?
Specjalne wymagania
Linie lotnicze na niektórych trasach już podczas rezerwacji starają się dowiedzieć o specjalnych nawykach żywieniowych pasażerów. Wybór zwykle odnosi się do potraw koszernych, wegetariańskich oraz bezglutenowych. W przypadku, gdy bilet przeznaczony jest dla dziecka lub niemowlęcia, warto zaznaczyć odpowiednią rubrykę. Działania tego rodzaju mają na celu optymalne dostosowanie oferowanych posiłków do potrzeb oraz wymagań podróżnych. Dotyczy to jedynie przewoźników regularnych, ponieważ w cenie biletu oferują oni darmowe posiłki.
Linie niskokosztowe – jedzenie za dopłatą
W przeciwieństwie do przewoźników regularnych, linie nisko kosztowe nie oferują w cenie biletów żadnych posiłków. Nie oznacza to jednak, że pasażerowie będą przez cały czas trwania lotu siedzieć głodni. Istnieje możliwość skorzystania z bufetu, jednak wiąże się to z dodatkowymi opłatami. Wybór zwykle ogranicza się jedynie do kanapek oraz niewielkich przekąsek.
Loty transkontynentalne
W przypadku połączeń międzykontynentalnych, regularne linie lotnicze dbają o dodatkowe posiłki dla podróżnych. Zwykle podawane są jako obiad i kolacja lub kolacja i śniadanie. Wszystko zależy od pory dnia oraz długości lotu. Posiłki podawane w samolocie podczas tego rodzaju lotów często składają się z dań kuchni kraju docelowego. Szczególnym przeżyciem mogą okazać się niektóre azjatyckie specjały serwowane w samolotach.
Posiłki podczas lotów regularnych
Podczas korzystania z oferty regularnych przewoźników, podróżni mają zapewniony posiłek po około godzinie od momentu startu. Dla pasażerów przygotowuje się również zestaw przekąsek oraz napojów orzeźwiających. Istnieje możliwość skorzystania z napojów alkoholowych. Wielu pasażerom pomagają one przezwyciężyć stres związany z lotem, należy jednak pamiętać o zachowaniu niezbędnego umiaru.
Klasa pierwsza oraz biznes
Oczywiście wraz z wyższą klasą podróżni mogą oczekiwać znacznie lepszej jakości jedzenia jakie otrzymają na pokładzie. Posiłki podawane są na ceramicznych talerzach. Pasażerowie w takim przypadku mogą wybierać spośród wielu potraw serwowanych przez najlepszych kucharzy z całego świata.
Comments are closed.