To, co w Barcelonie najpiękniejsze zabierzesz ze sobą tylko w formie wspomnień. Urocze widoki, gwar tętniącego życiem miasta, klimat hiszpańskich uliczek, ciepłe wieczory na tarasach kawiarni. Żeby jednak po powrocie mieć przy sobie „kawałek” katalońskiej stolicy, albo chociaż przez jakiś czas cieszyć się jeszcze jej smakiem, warto pomyśleć w trakcie wyjazdu nad oryginalną pamiątką z tamtego rejonu.
Symbole Barcelony
Zdecydowanie nie przywoź sombrera czy drobiazgów związanych z walkami byków. Ten pierwszy jest typowy dla Meksyku, a symbolem Katalonii jest osioł, którego wizerunek znajdziesz z pewnością na wielu koszulkach, torbach, kubkach. Jeśli bardzo zależy ci na nabyciu akcesoriów do flamenco lub nawet całego stroju, pamiętaj, że ten piękny taniec – choć popularny na całym świecie – ma korzenie andaluzyjskie. Bez wątpienia z Barceloną wiążą się jednak Gaudi i legendarny klub FC Barcelona. Żaden fan piłki nożnej nie może wyjechać bez gadżetu słynnej Barçy! W domu Gaudiego z kolei z pewnością znajdziesz jakiś oryginalny drobiazg. Popielniczki, pamiętniki, filiżanki, talerze, świece, plakaty, ozdoby – wszystko z motywem finezyjnej, secesyjnej mozaiki. Innym typowym katalońskim wyrobem jest porrón, szklana fikuśna butelka do wina, przypominająca nieco kształtem dzbanek.
Coś na ząb
Smaki katalońskiej kuchni zostają na długo w pamięci, zatem dlaczego by nie zabrać dla siebie i przyjaciół choć kilku specjałów? Jeśli chodzi o produkty spożywcze, ceny w Barcelonie są szczególnie przychylne. Nie sposób wymienić wszystkich pyszności regionu. Najbardziej typowe to przede wszystkim: queso de Cabrales (pyszny ser z mleka koziego, owczego i krowiego), jamón serrano (rodzaj surowej szynki podsuszanej tradycyjnymi metodami), romesco (pikantny sos przyrządzany m.in. z orzechów laskowych, migdałów i papryczek ñora), samfaina (bardzo gęsty sos na bazie bakłażanów, papryki i cukinii). Ze słodkości koniecznie spróbuj: chrupiących, migdałowych ciastek carquiñoles, małych marcepanowych panellets z orzeszkami piniowymi, szykowanych szczególnie na Wszystkich Świętych, oraz nugatu turrón, popularnego zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.
Alkohole
Grzechem byłoby nie przywieźć do domu któregoś z tych trunków. Katalońska cava to wino musujące produkowane z wykorzystaniem metody szampańskiej, które powinno być sprzedawane jak najszybciej po osiągnięciu dojrzałości i możliwie szybko wypite. Warte spróbowania są wina rioja oraz tradycyjny hiszpański napój alkoholowy – krwistoczerwona, słodka sangría.
Comments are closed.