Miłośnicy zakupów bez wątpienia szybko zakochają się w Stambule. W mieście znajduje się bowiem wiele lokalnych bazarów, które nadają mu unikalnej atmosfery.
Zakupy
Po wizycie na Wielkim Bazarze, gdzie kupić można niemalże wszystko, warto udać się na Bazar Egipski (Korzenny). Tam kupić można nie tylko pamiątki, ale głównie produkty spożywcze, aromatyczne przyprawy oraz suszone owoce. Na tureckich straganach można znaleźć nie tylko niedrogie ubrania, ale również pyszne herbaty, pachnące mydła, fajki wodne i ciekawe pamiątki, np. rozmaite amulety (słynne Oko Proroka) i porcelanę. Ekskluzywne butiki zlokalizowane są natomiast wzdłuż Istikal Caddesi. Możesz zdecydować się też na typowe supermarkety i dyskonty spożywcze, w których znajdziesz zbliżone do polskich ceny w Stambule.
Ceny w Stambule
Jeśli zamierzasz kupić coś na jednym z bazarów czy lokalnych targowisk, a nawet w niewielkich sklepikach, przygotuj się na ustalanie ceny przed zakupem. Ceny w Stambule w takich miejscach nie są ustabilizowane, a to, ile zapłacisz za dany towar zależy od tego, czy potrafisz się targować. Jeśli nie posiadasz tej umiejętności, wybierz się do jednego z hipermarketów. Zakupy w Stambule nie należą do najdroższych, szczególnie, gdy robi się je na bazarach. Najwyższe ceny osiągają towary w markowych sklepach, butikach i wykwintnych restauracjach. Warto pamiętać, że od turystów za świadczone usługi, zwyczajowo oczekuje się bakszyszu, czyli napiwku.
Ceny podstawowych artykułów żywnościowych w Stambule są na podobnym poziomie jak w Polsce. Za chleb zapłacimy ok. 3 PLN, za zupkę w proszku ok. 1,5 PLN. Niezwykle popularna Cola-Turka będzie nas kosztować około 3 PLN.
Więcej informacji o Stambule
Aby dowiedzieć się więcej na temat możliwości lotów do Stambułu, kliknij w link: Loty do Stambułu
Aby znaleźć więcej informacji o samym mieście, kliknij link: Post to Post Links II error: No post found with id "111121146"
Żeby zorientować się w cenach hoteli i hosteli w Stambule, odwiedź odpowiedni z artykułów: Hotele w Stambule i Hostele w Stambule.
Comments are closed.