Izrael leży w południowo-zachodniej Azji, między Morzem Śródziemnym na zachodzie, Morzem Martwym na wschodzie i Morzem Czerwonym (zatoka Akaba) na południu. Graniczy z Libanem, Syrią, Jordanią, Egiptem i wyłączoną z izraelskiego terytorium tak zwaną „Autonomią Palestyńską” (oficjalna nazwa: Palestyńskie Władze Narodowe). Izrael jest małym krajem, należy także do najmłodszych na świecie — jako niepodległe państwo w obecnym kształcie istnieje dopiero od 1948 roku. Mimo niewielkiego terytorium jest geograficznie zróżnicowane, mieści w swych granicach góry, pustynie i żyzne nadmorskie niziny.
Co warto zwiedzić w Izraelu?
Oczywiście głównym celem polskich turystów udających się do Izraela wciąż pozostają święte miejsca chrześcijaństwa. Dla nich obowiązkowym przystankiem w podróży jest stara Jerozolima z Bazyliką Grobu Świętego, Wzgórzem Świątynnym, Droga Krzyżową i Górą Oliwną, Syjonem. Przy okazji pobytu w Jerozolimie, warto zwiedzić Muzeum Izraela i Muzeum Yad Vashem, a także wybrać się pod Ścianę Płaczu i na wycieczkę do pobliskiego Betlejem.
Zwiedzając Galileę, musimy zarezerwować czas, żeby choć na krótko zatrzymać się w Nazarecie, nad Jeziorem Genezaret, w Tyberiadzie, nad Jordanem. Niewątpliwą atrakcją w rejonie Wzgórz Golan będzie wjazd kolejką na górę Hermon, czy wyprawa do gorących źródeł w parku narodowym Ga ha-Szlosza.
Mając za bazę wypadową Tel Awiw, warto, po zwiedzeniu Białego Miasta, objechać całe południowe wybrzeże z Jaffą, Netanją, Herzliją, wybrać się na do parków narodowych Jarkon i Aszkelon oraz do Rezerwatu Krajobrazów Biblijnych. Na wybrzeżu północnym głównymi atrakcjami jest Hajfa z niezwykłym kompleksem świątynnym bahaistów, Akka z pamiątkami po krzyżowcach, Cezarea. Warto zwiedzić ruiny biblijnego miasta Akziw, a także nadmorski park narodowy o tej samej nazwie z urokliwymi wysepkami.
Niezapomniane przeżycia zostawi podróż nad Morze Martwe, przejażdżka po bajkowej Pustyni Negew i wypoczynek Ejlacie nad Morzem Czerwonym.
Wydarzenia w Izraelu
Izrael jest krajem, w którym bardzo ważną rolę odgrywa religia i kalendarz żydowski. Najważniejszymi świętami w tym kalendarzu są: Pascha — 14-21 nisan (przełom marca i kwietnia), Szawuot — 6 siwan (przełom maja i czerwca), Rosz Ha Szana — żydowski Nowy Rok, 1 tiszri (przełom września i października), Jom Kipur — 10 tiszri (10 dni po Nowym Roku), Sukkot — Święto Szałasów, 15-21 tiszri (pięć dni po Jom Kipur).
Oczywiście w Izraelu odbywa się mnóstwo świeckich imprez kulturalnych i sportowych, w tym wiele o międzynarodowym znaczeniu. Z punktu widzenia turysty jednak ciekawsze są te lokalne, pozwalające lepiej poznać charakter i zwyczaje tutejszych społeczności, np. styczniowy Festiwal Oliwek w regionie Yoav-Yehuda, również styczniowy Festiwal Migdałów w kibucu Tzuba, Festiwal Kultury Żydowskiej w Givatayim (w czasie święta Paschy), czerwcowy Festiwal Mleka i Miodu, także czerwcowy Festiwal Sera i Wina w Hajfie i wiele, wiele innych. Dokładny wykaz na stronie www.goisrael.com
Kuchnia izraelska
Kuchnia w Izraelu to mieszanka różnych kuchni żydowskich, arabskiej i śródziemnomorskiej. W tym pierwszym przypadku są to zarówno lokalnej tradycje kulinarne, jak i przyniesione do Izraela przez społeczności żydowskie przez wieki zamieszkujące inne kraje, nie tylko europejskie (na przykład kuchnia Aszkenazyjczyków przypomina bardzo kuchnię rosyjską, polską czy niemiecką, natomiast Sefardyjczyków — hiszpańską i portugalską). Obecnie jednak szczególnie silne są wpływy kuchni arabskiej czyli palestyńskiej. Znakami, a właściwie smakami rozpoznawczymi tej odmiany kuchni izraelskiej są: falafel, humus i thina. Falafel to smażone kulki z przetartego bobu albo cieciorki, najczęściej podawane w picie z dodatkiem warzyw. Pitę można jeść również, maczając ją w humusie, czyli przecierze z ciecierzycy. I wreszcie pitę jada się także z thiną, czyli gęstą sezamową pastą z dodatkiem czosnku, oliwy i soku z cytryny (w niektórych rejonach Izraela podaje się także słodką wersję thiny — z miodem).
Comments are closed.