Klasa ekonomiczna to podstawowa, a zarazem najtańsza, klasa rezerwacyjna. Pasażerowie mają zapewniony komfort podróży dzięki odchylanym fotelom. Zwykle możliwe jest dokonanie regulacji podłokietników, zagłówków i podpórek na nogi. Nierzadko pasażerom przekazywane są także stopery do uszu.
Posiłki w klasie ekonomicznej
Posiłki dla podróżujących serwowane są w zależności od długości oraz czasu lotu. Pasażer, stosownie do pory dnia, może więc otrzymać śniadanie, lunch lub obiad. Na pierwszy posiłek składa się zwykle pieczywo, dżem, jogurt, omlet czy jajecznica. Na lunch podaje się kanapki bądź sałatki, a na obiad mięso lub rybę, wraz z ziemniakami albo ryżem, i jarzynami. Przed posiłkiem oferowane są także napoje, w tym również alkoholowe. Czasami dostępne są też wilgotne ściereczki.
Posiłki specjalne
Wegetarianie lub osoby, które zmuszone są do przestrzegania określonych ograniczeń w diecie, powinny odnotować ten fakt w momencie nabywania biletu. Dzięki temu, przez obsługę przygotowany zostanie dla nich posiłek specjalny.
Rozrywka w trakcie lotu
Podróżujący w trakcie lotu korzystać mogą ze wspólnych bądź indywidualnych monitorów, na których prezentowane są filmy. Uzależnione jest to od wyposażenia samolotu oraz długości trasy. W przypadku dłuższych lotów dla pasażerów dostępna jest lista programów audio-wizualnych.
Comments are closed.