Grecja leży w Południowo-Wschodniej Europie, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Graniczy z czterema państwami: Albanią, Republiką Macedonii i Bułgarią od północy oraz Turcją od wschodu. Oblana wodami czterech mórz: Egejskiego i Kreteńskiego od wschodu, Jońskiego od zachodu oraz Śródziemnego od południa, ma bardzo długą i niezwykle urozmaiconą linię brzegową — około 15 tysięcy kilometrów! Prócz części kontynentalnej, w skład Grecji wchodzi około 6000 wysp, w tym jednak niewiele ponad 200 zamieszkanych, a tylko 78 ma więcej niż 100 stałych mieszkańców. Do najczęściej odwiedzanych należą: Kreta, Rodos, Kos, Santorini, Mykonos, Thasos, Korfu, Zakinthos. Grecja to morze i góry — najwyższy szczyt, Olimp, osiąga wysokość 2917 metrów n.p.m.
Co warto zwiedzić w Grecji?
Lista miejsc wartych zobaczenia w Grecji jest tak długa, że można wymienić jedynie te najbardziej oczywiste, od których zwiedzanie najlepiej zacząć. Na północy Grecji największymi turystycznymi atrakcjami są Półwysep Chalcydycki ze świętą górą Athos — mikroskopijną, autonomiczną republiką zamieszkiwaną wyłącznie przez prawosławnych mnichów. Miłośnicy gór, przebywający w tym regionie, z pewnością wybiorą się na Olimp, najwyższy grecki masyw górski, mitologiczną siedzibę bogów. W środkowej Grecji nie lada atrakcję stanowią Meteory z monastyrami zbudowanymi na szczytach skał, a także Park Narodowy Wikos-Aoos z jednym z najgłębszych kanionów na świecie, przyciągającym miłośników kajakarstwa górskiego i raftingu.
Grecja środkowa to przede wszystkim Ateny z Akropolem i wspaniałymi muzeami. Pobyt w tym regionie to również okazja do zwiedzenia Delf, starożytnego ośrodka kultu Apolla, z ruinami świątyni i skarbca, oraz wycieczki na przylądek Sunion z ruinami świątyni Posejdona i, jak twierdzą niektórzy, najwspanialszymi zachodami słońca w całej Grecji. Obowiązkowymi przystankami są Mykeny z ruinami starożytnej stolicy Achajów, Olimpia, miejsce narodzin igrzysk olimpijskich oraz Korynt. Wreszcie, główny cel wielu turystów, czyli malownicze greckie wyspy. Polskie biura podróży organizują pobyty zasadzie na kilku z nich, ale podróżując indywidualnie, wystarczy dokupić niedrogi bilet na prom, by — zamiast na Krecie, Rodos, Kos, Santorini, Mykonos, Thasos, Korfu czy Zakinthos — spędzić niezapomniane wakacje na wyspie, o której nikt ze znajomych dotąd nie słyszał!
Wydarzenia w Grecji
W Grecji religia ma znacznie większy wpływ na życie publiczne, niż w Polsce. Rytm świąt państwowych jest wyznaczany przez prawosławny kalendarz liturgiczny. Nawet Święto Niepodległości jest obchodzone razem z uroczystością Zwiastowania Pańskiego (25 marca). Szczególnie widowiskowe są w Grecji obchody Wielkiego Tygodnia, które przyciągają turystów i pielgrzymów z całego świata. Z innych wydarzeń warto wymienić: wiosenne (maj-czerwiec) „parady kwiatowe” w różnych miastach Grecji, m.in. w Atenach i w Rodos; styczniowo-lutowy karnawał, zwłaszcza na Krecie i Zakinthos; lipcowy Festiwal Ateński (cykl koncertów oraz przedstawień teatralnych i tanecznych); czerwcowy Rethymnon Wine Festival — kreteńskie święto wina i muzyki; czerwcowy Rajd Akropolu; marcowy Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych w Salonikach, a także bardziej nietypowe, jak wielkanocna Rouketopolemos — dosłownie: „wojna rakietowa” — pojedynek na fajerwerki w miasteczku Vrondados na wyspie Chios, czy też Anastenaria — rytualny taniec wieśniaków z Agia Eleni koło Serres i z Langady koło Salonik, którzy wprawiają się w trans i chodzą boso po rozżarzonych węglach (dziś to część uroczystości ku czci św. Heleny i Konstantyna, ale zwyczaj pochodzi z czasów pogańskich).
Kuchnia grecka
Kuchnia grecka, jak przystało na kuchnię śródziemnomorską, jest jednocześnie prosta i wyrafinowana, a jej sekret tkwi w najwyższej jakości produktów — ryb, owoców morza, dziczyzny, warzyw, ziół. Nawet zwolennicy zeuropeizowanych restauracji hotelowych i all inclusive, powinni choć od czasu do czasu wybrać się do tawerny, najlepiej położonej z dala od głównych turystycznych szlaków, i spróbować tradycyjnych greckich potraw. Wtedy dopiero będą mogli się przekonać, jak naprawdę smakuje moussaka, souvlaki, tzatziki czy nawet genialnie prosta sałatka choriatiki, a także skosztować czegoś bardziej oryginalnego: ośmiornicy marynowanej w winie czy krewetek w ouzo. Domowej roboty baklava, jogurt z miejscowym miodem i bakaliami, a także szklaneczka retsiny sprawią, że odtąd specjały kuchni greckiej rozpoznamy z zamkniętymi oczami.
Comments are closed.